GRADINITE CONSTANTA
Gradinite particulare Constanta
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
”Cel mai mare respect îl datorăm copilului”
 
CE TREBUIE SA STIM DESPRE DINTI?

La  bebelusi dintii nu sunt vizibili. Ei se dezvolta in interiorul maxilarelor iar primul dinte va erupe pri gingie la varsta de aproximativ 6 luni de la nastere. Incet, incet fiecare dinte va apare, astfel incat la varsta de aproximativ 3 ani majoritatea copiilor vor avea toti dintii de lapte erupti in gura. Astfel copilul prescolar va avea in gura 20 de dinti temporari (de lapte), 10 la arcada de jos si 10 la arcada de sus.
In jurul varstei de 6 ani va apare prima masea definitiva  numita si molarul de 6 ani, care isi va gasi locul in spatele molarilor de lapte.

Molarul de 6 ani este un dinte nou, permanent. El nu inlocuieste alt dinte ci erupe in spatele tuturor dintilor temporari si de aceea el trebuie sa fie ingrijit si curatat in mod deosebit pentru ca va ramane in gura toata viata.

Acest molar apare foarte devreme cand copilul nu stie inca sa se spele pe dinti si nu intelege inca importanta acestui dinte. Din aceasta cauza mai mult de jumatate din copii au acest molar cariat.
De la varsta de 6 ani dintii de lapte vor incepe sa miste si inet incet vor fi inlocuiti de dintii permanenti.
Perioada de inlocuire dureaza pana in jurul varstei de 12-13 ani
Dintii sunt importanti in starea de sanatate generala a organismului avand rolul de a asigura masticatia alimentelor, formarea cuvintelor si a asigura fizionomia copilului. Un copil nu poate fi considerat frumos si sanatos daca nu are dinti sanatosi. La acest lucru trebuie sa contribuie atat copilul cat si parintii, educatorii si medicul stomatolog. Ar fi bine daca parintii s-ar implica si mai mult si sa explice necesitatea unei vizite la medicul stomatolog.


 

Aparatul dento-maxilar indeplineste urmatoarele functii: de mestecare, de fonatie (vorbire), deglutiti (inghitire) si contribuie la frumoasa noastra infatisare  (fizionomie).

Afectiunile stomatologice: carii, dinti inghesuiti, dinti lipsa, gingii bolnave conduc in timp la afectarea altor organe ca: rinichi, stomac, inima, articulatii si altele. De aceea este foarte important sa prevenim aceste imbolnaviri, avand grija ca dintii nostri si ai copiilor nostri sa fie sanatosi la fel ca si gingiile. Putem avea un organism sanatos si un zambet frumos prin curatarea dintilor si  gingiilor, prin periaj dentar si pasta de dinti, prin alimentatie corecta si fluorizare.

Scolarii trebuie sa fie consultati la fiecare 6 luni de catre medicul stomatolog. Atat cei mici cat si cei mari stiu ca cea mai frecventa boala a dintilor este caria dentara .

Caria dentara odata aparuta pe una din suprafetele dintilor tinde sa avanseze si sa distruga incet, incet dintele. Aceasta boala este insotita de durere, de frica de a mesteca si de miros neplacut in gura. Dintii de lapte afectati de carii vor produce repede abcese. Urmarile sunt detestate de copii din cauza tratamentului neplacut al acestora.

Dintele este alcatuit din mai multe straturi, cel mai rezistent fiind cel de la suprafata numit si smalt si care rezista la diverse agresiuni din jur.

Smaltul acopera dentina care la randul ei protejeaza nervul si vasele de sange care hranesc dintele.

Deoarece smaltul este cel care acopera dintele, el este permanent spalat de saliva, dar totodata pe el se formeaza o pelicula gelatinoasa incarcata cu microbii care exista in mod normal in gura. Aceasta pelicula se numeste placa bacteriana. Placa bacteriana este un amestec de microbi, resturi de alimente si saliva. La inceput placa bacteriana este aproape invizibila si se formeaza intre dinti si marginea gingiei. Grosimea ei creste in permanenta, in special de-a lungul marginii gingivale si interdentar.

Deoarece dupa curatarea dintilor placa dentara se formeaza din nou in urmatoarele ore, este necesara indepartarea  ei de cel putin doua ori pe zi.

Pentru prevenirea producerii cariei dentare este necesar sa cunoastem lucrurile care sunt bune si care fac bine dintelui si anume: fluorul, sigilarea, spalatul dintilor si unele alimente.

Fluorul creste rezistenta dintelui la atacul carios si previne cu siguranta aparitia cariei.

O cantitate mica de fluor se gaseste in alimente. Numai pestele contine mai mult fluor dar nu suficient pentru a preveni caria dentara. Fluorul din alimente trebuie suplimentat astfel:

           - prin tablete sau vitamine cu adaos de fluor;

           - prin utilizarea pastelor de dinti cu fluor si a solutiilor, gelurilor, lacurilor si gelurilor fluorurate;

           - administrarea fluorului prin tablete se completeaza cu utilizarea fluorului pe cale locala deoarece efectele fluorului se sumeaza!

Despre administrarea tabletelor cu fluor trebuie retinute urmatoarele:

-        se realizeaza numai la indicatia medicului si in dozele prescrise de acesta, in functie de varsta, greutate si numarul de carii pe care le are copilul;

-        administrarea tabletelor cu fluor are loc numai sub supravegherea parintilor;

-        atunci cand cariile au aparut inaintea varstei de 3 ani, dozele recomandate sunt de 0,25 mg F/zi inainte de 3 ani si de 0,50 mg F/zi dupa varsta de 3 ani;

-        tabletele cu fluor nu se inghit intregi ci trebuiesc lasate sa se dizolve incet in gura modificandu-le permanent pozitia astfel incat sa vina in contact cu toti dintii;

-        este bine ca doza zilnica sa fie impartita si administrata in doua reprize, la intervale de 3-4 ore de la spalatul dintilor!

Dr IOANA MANZALA- medic specialist stomatolog
Tel: 0241684615
Adresa : Str. Progresului nr.6 bl. G ap. 44 – Zona Km 4-5 langa Posta

 
 
 
 
 
Gradinite Constanta  Portal cu informatii despre  - Gradinite private Constanta - Gradinita particulara Constanta 
Crese particulare Constanta -Scoli private Constanta
After school Constanta - Cursuri copii Constanta
 
______________________________
 
 
 
 

 

www.gradinite.particulare.ro va prezinta: gradinite constanta,gradinite private constanta,gradinite particulare constanta,gradinita constanta, gradinita privata constanta,gradinita particulara constanta,scoala constanta,scoli constanta,summer school constanta,after school constanta, centru educational constanta,cresa constanta,crese constanta,loc de joaca constanta,centru de studiu constanta,ateliere de creatie constanta,atelier de creatie constanta,limbi straine pentru copii constanta,work shop constanta,meditatii copii constanta,muzica copii constanta,pictura copii constanta
Pe site www.gradinite.particulare.ro gasiti detalii despre:Centru educational Constanta pentru copii de la 1 an , Gradinite din Constanta - Gradinite particulare din Constanta: Gradinita Cambridge Constanta, Gradinita Colibri Constanta, Gradinita Gamex, Gradinita Casuta din Padure, Cresa Gradinita Kitybity, Gradinita Casuta cu povesti Constanta,  Gradinita Spectrum Constanta, Gradinita La Nouvelle Generation Constanta, Gradinita  Brancoveneasca Constanta,Gradinita Champions Constanta, Gradinite cu program de vara Constanta- Gradinita de vara Micul Brancovean din Constanta, Gradinite cu program saptamanal Constanta,Gradinite din Constanta - Gradinite de stat din Constanta - gradinite cu program normal Constanta,gradinite cu program prelungit Constanta, Scoli din Constanta - Scoli particulare din Constanta: Scoala Brancoveneasca Constanta, Scoala Petre Ispirescu Constanta, Scoala Cambridge Constanta, Scoala Spectrum Constanta, Scoala La Nouvelle Generation Constanta, Scoala Primara Particulara Colibri Constanta,Scoli de vara Constanta:Scoala de vara Micul Brancovean Constanta Locuri de joaca din Constanta:Loc de joaca Strumfii Land Constanta, Loc de joaca Kiddy Dady Constanta After school din Constanta: After school Paradisul Verde al copiilor Constanta, After school Little Kids Constanta, Sezen Stil Constanta, After school Clubul Istetilor Constanta, After school Scoala Brancoveneasca Constanta,after school Constanta.Crese din Constanta, Animatori pentru petreceri din Constanta: Clovnul Sica si trupa  Ciresarii Constanta,clovn Constanta Club de dans Constanta Black Sea – stiinta miscarii pentru copiii dumneavoastra Cabinet terapii alternative Constanta: Biorezonanta,Medicina estetica Timp liber: Program teatru pentru copii, Poezii pentru copii, Povesti pentru copii Cantece pentru copii, Poze de colorat pentru copii, Evenimente,Spectacole, Concerte. Papusi pentru copii Aradeanca,Libraria Constanta-Libraria Brancoveneasca-Sfintii Martiri Brancoveni Constanta.